Jazzdans

Jazzdans is een Amerikaanse dansstijl die opkwam in het begin van de vorige eeuw wat nu voornamelijk wordt gebruikt binnen musicaltheater, film, cabaret en televisie. Feitelijk is dit een mengeling van de Afrikaanse muziektraditie, die via de (afgeschafte) slavernij in aanraking was gekomen met de westerse begrip over dans. In Amerika werd jazzdans vorm gegeven door vernieuwers, dansers en choreografen zoals Jack Cole, Lester Horton, Bob Fosse en Alvin Ailey. De jazztechniek is met de eigenschappen te herkennen door het geïsoleerd bewegen van lichaamsdelen (hoofd, schouders, bekken) en veel bewegingen met licht gebogen benen.

Geschiedenis van jazzdans

De oorsprong van de Jazzdans is te vinden in West-Afrika als een expressie van bewoners van een niet-westers land. Dans was een belangrijk deel van het sociale en religieuze leven van de Afrikaan, maar dit gebeurde altijd in combinatie met het maken van muziek. In tegenstelling tot de Europese muziek die zich meer ontwikkelde rondom samenspel en harmonie van verschillende instrumenten, concentreerde de ontwikkeling van Afrikaanse muziek zich sterk op polyritmiek, het tegelijkertijd in muziek, zang en dans uitvoeren van verschillende ritmes. Dans brengt polyritmiek in beeld door isolaties: het afzonderlijk bewegen van bijvoorbeeld hoofd, schouders, heupen of borstkas, enzovoorts.

Jazzdans naar Amerika

In de vijftiende eeuw brachten slavenhandelaren de Afrikanen als slaven naar de Nieuwe Wereld - zoals Amerika genoemd werd. Eenmaal daar aangekomen werd het hen verboden om hun eigen gewoontes, religie, dans en muziek te gebruiken of te laten zien. Dans en het lichaam was toen het enige wat overbleef om met elkaar te communiceren. Omdat begeleidende muziek ontbrak werd het ritme met voeten en handen (clapping & stamping) gemaakt en werd er gezongen. Hieruit is later ook de human beat-box en rap ontstaan. Deze Afrikaanse dans is de oorsprong van jazzdans en bezit veel dezelfde kenmerken zoals gebogen knieën, direct contact met de aarde, isolatiebewegingen en individualisme binnen een groepsstijl (het afwisselen van solo’s dansen binnen alle deelnemers in een groep).

Modern Jazz

De jaren dertig en veertig vormen het begin van de moderne jazzdans. De authentieke Afro-Amerikaanse dans mengde zich met invloeden uit de moderne dans en het ballet. Uit deze mix ontstonden swingende, aardse en sensuele dansstijlen. Deze verschillende dansstijlen noemde men Modern Jazz. De herkennende eigenschappen van Modern Jazz zijn de vaak strakke en energieke bewegingen, die als accenten van de dans samenvallen met de (syncopische) accenten en/of beat van de muziek. Dit maakt het zeer geliefd in musical, film en televisie (show/musicaldans).

maxresdefault

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn